Chceš vědět, jak je pivo pro zápasníky Sumo důležité? 😁🍻
Pro Evropany je sumo velice zvláštní sport s jinými zápasníky, než na jaké jsou zvyklí. Zvědavost o tento sport ve mně více probudil až seriál Žák sumo. Následně jsem zabrousil do světa tohoto unikátního sportu a byl velice překvapený, jaký pohled mě tento sport nabídl.
Obzvláště v důležitosti pití piva! 🍺💪😁 Japonské pivo jsem vlastně ještě neochutnal 🤔, tak doufám, že bude někdy možnost 😁
Sumo je sport starý více než 1000 let, ve kterém se dbá především na tradice, symboly a pevně dané obřady. Pro Japonce je sumo součástí jejich tradičních hodnot a zápasníci jsou uctívaní jako modly. Pro vysoko ceněné profesionály je to také velmi slušný zdroj příjmů peněz (až 25 000 USD měsíčně). Profesionální sumo je více než jen sport; je to živoucí příklad tradiční japonské kultury.
V Japonsku je v současnosti aktivních 44 stájí a zhruba přes 600 profesionálních zápasníků. Japonci mají velký smysl pro čest, a pokud se rozhodnout pro určitou stáj, neexistuje přestup do jiné. Stáj může opustit pouze v případě smrti, ukončení sportovní kariéry, nebo pokud se stáj uzavře. Zápasníci žijí společně v domě, kde je vše potřebné – tělocvična, ložnice, kuchyně apod.
PRAVIDLA SUMO
V zápase sumo jsou pravidla poměrně jednoduchá: pokud se jakákoli část vašeho těla kromě nohou dotkne země, nebo vystoupíte z ringu, zápas končí a váš soupeř je prohlášen za vítěze. Klíčem jsou technické znalosti, které umožňují zápasníkům sumo porazit soupeře, kteří mohou být větší, silnější a rychlejší. Zápasníci sumo se často spoléhají na sílu a rychlost, aby rychle vytlačili soupeře ven, nebo používají rovnováhu a techniku k přehozu, podrazu nebo manévrování protivníkem na zemi.

ZAČÁTEK DNE ZÁPASNÍKA SUMO – SHIKO
Rána ve stáji sumo začíná kolem 5-6:00 ráno📣. Profesionální zápasníci sekitori mohou spát o něco později. Níže postavení zápasníci začínají trénovat jako první. Trénink je velmi intenzivní a vyčerpávající, proto trénují pouze na lačno.
V ringu zápasníci stojí s nohama od sebe a rukama na stehnech nebo kolenou, s jednou nohou pokrčenou a pevně položenou na zemi, zatímco druhou zvedají vysoko do vzduchu. Jako ve zpomaleném filmu zvednou nohu do výšky ramen. Tento rituální pohyb se nazývá SHIKO a zlepšuje sílu spodní části těla. Trénink shiko může trvat i hodinu, kdy se udělá zdvih nohy 500 x. Většina normálních lidí to nezvládne.

Zkoušel jsem SHIKO pouze 10 min a zápasníci získali můj ještě větší respekt. A zvedání nohou do výšky nebylo zdaleka, jak má být. Opravdu nepříjemná a bolestivá záležitost, která prověří opravdu celou spodní část těla.🥵
Poté se cvičí kalistenika a strečink. Překvapivě kladou velký důraz na protahování celého těla. Následují rozcvičky a sparingy (někdy 50 zápasů proti jedné osobě), které jsou velmi tvrdé a odpovídají reálnému plnému boji. Pak následuje trénink různých útočných nebo obranných technik, včetně prudkého vrážení, narážení a odstrkování soupeřového těla. Dále se zápasníci zapojují do toho, co je známé jako moshiai, ve kterém vítěz tréninkového zápasu pokračuje v získávání nových vyzyvatelů.

Důležitá věc, během tréninku je přísně zakázán soukromý rozhovor.
Součástí tréninku je také posilování. Kliky, činky, používání kamenů jako zátěž pro různé cviky a pohyby, nácviky úderů otevřenou dlaní na dřevěné sloupy. Silový trénink (můžeš mrknout na Venkovní silový trénink) se zaměřuje na základní cviky jako je bench press, dřep a mrtvý tah. Používá se také bulharský vak, ale i kettlebell.
Tento vyčerpávající trénink zápasníky velmi vyhladoví a hydratuje. Zápasník sumo může ztratit 5 až 7 kg potu během jednoho ranního tréninku.
Moje osobní zkušenost je z full contact tréninku v horkém létě (1hod a 30 min.) ztráta 1 kg potu. Takže, s ohledem na váhu zápasníka, nepřehání.
LEGENDÁRNÍ ZÁPASNÍK
Legendární zápasník sumo Musashimaru Kōyō říká, že pití piva🍺 každý den je tajemstvím jeho úspěchu💪 – spolu se dvěma kily hovězího masa ke každému jídlu
Rýže je také klíčovou složkou jídelníčku každého zápasníka sumo, ale Musashimaru kladl větší důraz na překvapivou ingredienci: alkohol.
„Potřeboval jsem to na konci dne, aby mě to ochladilo. Pil jsem každý den, což bylo součástí mého přísného životního stylu.“

Vypit pár rychlých půllitrů piva, po vyčerpávajícím celodenním tréninku, by však nemělo být zaměňováno za životní styl večírků. Dodržuje pravidelný spánek.
Legendární postava tohoto sportu je teprve druhým zápasníkem sumo narozeným mimo Japonsko, kterému byl udělen status yokozuna – nejvyšší hodnost v tomto sportu.
Musashimaru vyhrál více než 700 zápasů ve své zdobené, 14leté kariéře, ve které také získal 12 vítězství v turnajích nejvyšší divize.
CHANKO NABE
V 8:00 jdou mladší zápasníci do kuchyně, aby připravili pokrm zvaný chanko.
Chanko Nabe obsahuje kuřecí vývar jako základ, zahrnuje dušené hovězí, kuřecí i rybí maso, rýžové nudle a mnoho zeleniny. Dušená masa jsou nejběžnějšími pokrmy, ale v posledních letech jsou do nich zařazena i jídla, která si oblíbili i mladší lidé, jako je rýže s kari a hamburgerové steaky. Vždy s přílohami velkých míst rýže. To vše se zapíjí saké nebo poměrně velkým množstvím piva.

Jedná se o velké množství jídla, s co největším množstvím živin. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení není chanko ze své podstaty tloustnoucí, protože obsahuje pouze extrémně zdravé ingredience.
Jakýkoli tuk, který se dostane na povrch vývaru, je rychle odstraněn. Každá stáj sumo má svůj vlastní recept, který využívá nejčerstvější místní a sezónní produkty.
Zápasník Takamisugi, bývalý wrestler, který je nyní hlavním trenérem ve stáji Tokiwayama, je legendou pojídání chanko-nabe. Jednou snědl 65 misek guláše sumo (spotřeboval přibližně 14 kg hovězího) na jedno posezení. I když jí hodně kalorií, dbají na to, aby jedli dobře, vyhýbali se nezdravému jídlu a cukru.
Zápasníci sumo jedí dvě jídla denně. Trénink končí kolem 10:30, obědvají kolem 11:00 a večeří asi v 18:00.
Jako první jedí samozřejmě vysoce postavení zápasníci. Jakmile je jídlo u konce, zápasníci mají volný čas. Mnozí z nich odpočívají a spí, aby mohli růst a být větší.
Pro takového zápasníka by byla životní pohroma prokletí jako v románu Stephena Kinga – Zhubni! 😁
Jako všichni profesionální zápasníci sumó berou svou stravu velmi důležitě. Je potřeba jíst často více než 10 000 kalorií denně, abyste byli na vrcholu výkonu sumo. Ale tento sport si vybírá rozhodně velkou daň na tělesném zdraví.
Jejich intenzivní tréninky a strava je udržují poměrně zdravé. K tomu se také velká část kalorické energie spálí na ranním tréninku
Za normálních okolností lidé, kteří jsou obézní, ukládají část svého přebytečného tuku uvnitř břicha – obaluje se kolem slinivky břišní, jater a dalších životně důležitých orgánů. Říká se tomu viscerální tuk a může vést k vysokému krevnímu tlaku, cukrovce 2. typu a infarktu. Zápasníci sumo obvykle těmito příznaky netrpí. CT vyšetření ukazují, že zápasníci sumo mají jen zřídka vůbec mnoho viscerálního tuku. Jejich tuk je přímo pod kůží. Mají normální hladinu triglyceridů a nízkou hladinu cholesterolu.
Vnější vrstvy měkkých tuků chrání jejich orgány před někdy brutálními nárazy.
„Počáteční náraz zápasu sumo byl naměřen až o síle, který odpovídá nárazu čelní srážky v autě v rychlosti přibližně 40 mil za hodinu“. Mohou vážit od 140-240kg, přesto trénují 3-4 hodiny těžkého a náročného tréninku, 6x v týdnu.
Po odchodu do důchodu těla zápasníků se začínají projevovat. Trpí mrtvicí, cukrovkou, srdečními, kostními a kloubními problémy. Průměrná délka života zápasníka sumo je mezi 60 a 65 lety, což je asi o 20 let kratší než délka života typického japonského muže.

Je třeba zmínit opravdu zajímavou postavu ve spojitosti se sumo.
Osobou je Pavel Bojar, jediný Čech v historii, kterému se podařilo dostat mezi špičkové profesionály v sumó, nejlehčí zápasník sumo na světě 90kg, po jménem Takanoyama Shuntaro,
Odcestoval do Japonska v 18 letech (2001), aby se věnoval umění sumo. Vybočoval nízkou hmotností, spoléhal na obratnost, lstivost a sílu. Za rok byl profesionál. Velice úspěšný zápasník nejvyšší ligy v Japonsku, kde byl velmi oblíbený a stal se legendou.
Příběh o tom, jak čelit životní výhře. Jak víra v sebe sama pomůže překonat jakoukoliv překážku. Dokázal, že šance na úspěch je i tam, kde se tato šance jeví jako nulová. Velice pěkná ukázka propojení fyzické a duchovní síly.
Návrat do ČR uskutečnil v 2014 po ukončení profesionální kariéry, kde se věnuje trenérské kariéře, nejen v sumo.
Tak jaký názor máš na sumo teď?😁